Feest met kijktips

Feest met kijktips

Carnaval zonder maskers

 

 

Lieve Jij,

Terwijl Limburg ondergedompeld is in het carnaval, kijk ik nog eens naar een oude film, die ik nooit vergeten ben. Het moet eind jaren negentig zijn geweest, toen ik de Deense cultfilm ‘Festen’ zag. Het gaat over een rijke zakenman, die zijn familie uitnodigt om zijn zestigste verjaardag te vieren. Allemaal leuk en aardig, totdat de oudste zoon z’n speech gaat houden en even een boekje opendoet. Wat er tijdens het feest gebeurt, is ronduit bizar. Iedereen is getikt van alle geheimen, totdat de bom barst.

Cultfilms zijn niet gelikt, maar rauw, met meestal een traag begin. Waar het om gaat, is hoe het ongeziene ons leven in de onderstroom bepaalt. Alle pijn die in de kelder is verstopt, speelt net zolang totdat het uitgespeeld is. Dan kom ik weer bij het veld, in dit geval het familieveld. Als, na alle ellende, eindelijk iemand de waarheid durft te spreken, dan komt alles op tafel. Dan stopt het patroon. Vaak zijn het de rebellen die de moed hebben om af te rekenen met de schone schijn. Maar wat is dan de oorzaak van alle pijn?

Onlangs zag ik een interview van Jorn Luca met Anna Verwaal, met als thema: ‘Hoe was je geboorte?’ Natuurlijk weet ik allang dat onze ervaringen in de baarmoeder een impact hebben voor het verloop van ons leven. Voor mij gaat het zelfs nog verder: met welke bril kwam jij ter wereld? Het is allemaal te herleiden tot jouw onbewuste overtuiging, ten aanzien van de Bron. Misschien meen je dat je er niet bij hoort, dat je afgewezen wordt, dat je niet goed genoeg bent, dat je klein bent. Wat het ook is, het gaat altijd in de diepte om het geloof in afgescheidenheid. Dat is natuurlijk de grootst mogelijke leugen, maar omdat je meent dat het werkelijk is, mag je het gaan meemaken. Ook jij hebt scheppingskracht. Dat is dan de blauwdruk, waarbij ik één dingetje over het hoofd heb gezien.

Anna Verwaal vertelt over de imprint, die ontstaat als het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt. Dat is het eerste oorspronkelijke aardse moment waarin je gevormd wordt. In welke baarmoeder kwam je terecht? Was het ontspannen, gestrest? Was er vóór jou een kindje gestorven? Was er een miskraam of een abortus? Was je gewenst, was je komst een schande? Ik vond het een van de betere interviews. Mooi ook dat Anna duidelijk maakt dat alles bedoeld is om te genezen, zodat het mag stoppen bij jou. Iets dat ik ook steeds zeg.

Een vriendin tipte me over de Netflix film, Stromboli, waar Sara op een Italiaans eiland belandt. Ze gaat de confrontatie aan met de trauma’s uit het verleden. Eerlijk gezegd, vond ik er niet zo veel aan, maar wel fijn dat het mainstream wordt. Beter vond ik de serie: ‘Another Self’, waarbij drie vriendinnen, door familieopstelling, inzicht krijgen in wat hun parten speelt.

We snappen het nu eindelijk wel. Het enige probleem is dat je denkt dat je afgescheiden kunt zijn. Dat laat zich in je dagelijkse leven zien. Vriendschappen die eindigen, breuken in een gezin, ontslag, ruzies. Van ellende word je ziek. Het goede nieuws is, dat je nooit los kunt staan van de schepping. Nog meer goed nieuws, wat jou verhindert om gelukkig te zijn, is gemakkelijk op te sporen. In de retraites die ik organiseer gaat alles om heelheid en is elk probleem binnen zeven minuten zichtbaar.

Een vriendin komt op bezoek, we praten over haar moeizame relatie met haar dochter. Spontaan doen we een korte opstelling. Een week later vertelt ze dat ze eindelijk verlost is van haar schuldgevoelens als moeder. Dit is een van de vele wonderen die ik meemaak, nog afgezien van mijn eigen verhalen. Na twee jaar research, lezen en studeren, professionele training, en opstellingen, weet ik nu wel waar ik het over heb. Ik heb mijn eigen manier gevonden, waarbij ik het beste gefiltreerd heb, met alles wat ik in mijn leven aan ervaring heb opgedaan. En dat met een grote leermeester aan mijn zijde, Paul, die ons er steeds vertelde dat we één met de Bron zijn.   

Wat weerhoudt jou dan om je dit te herinneren? Laten we eens aannemen dat jij je dit wél herinnert. Jouw bewustzijn, je wezen, is elke nanoseconde van de dag in opperste verrukking, omdat je weet dat het licht geen tegendeel kent. De Bron kent alleen maar eenheid. In eenheid is vreugde. Stel je voor dat je met iedereen in vrede bent. Hoe zou je je dan voelen? Ik vermoed dat je dan heel gelukkig bent, waarschijnlijk ben in extase.

Je hoeft de wereld niet te redden. Je hoeft alleen maar je goddelijkheid te representeren. Hoe meer jij jezelf lief hebt, hoe meer je de liefde kunt uitbreiden. Alles begint bij jezelf. In het wereldse los je de pijn op. Je ademt diep in, je bent moedig, zoals de zoon in de film ‘Festen’. Pas als de dingen zijn gezien, kun je voorbij de verhalen kijken. Dan ga je ontdekken dat er zoveel meer liefde is, dan jij ooit voor mogelijk had gehouden. De kosmos juicht als jij bent teruggekeerd naar de waarheid.

We overwinnen onze imprints, omdat we durven af te dalen. We weten nu zoveel beter, we zijn niet meer behoeftig. We gaan voorbij de patronen, onze opvoeding, de conditionering. We laten ons door niets meer bepalen. We zijn één met de Bron en niets anders. We zijn vrij. Dat is pas écht feest. Het is een carnaval zonder maskers.  

Liefs, Lilian    

De film ‘Festen’ is alleen nog op dvd verkrijgbaar, (zover ik weet)

‘Stromboli’ en ‘Another Self’ is op Netflix te bekijken
Het interview van Anna Verwaal is te zien op YouTube, kanaal Jorn Luca.

Af en toe organiseer ik een retraite. Dat kan een middag zijn of een dag. Het is een mix van voeling met je lichaam, het opstellen van een thema, vergeving en healing. We zijn meer dan hersenmensen. Ik ben iemand die graag snel tot de kern komt. Tijdens een retraite krijg je dan ook in een korte tijd inzicht in wat er speelt, waardoor alles in beweging komt. Je kunt elk probleem, elk thema, elke ziekte opstellen. Wat gezien is, verdwijnt. Maar het gaat nog verder. We gaan dieper, waarbij we alles uit handen geven aan de Hogere Macht.

Op vrijdag 3 maart is er een retraite voor vrouwen. Ik doe dit, zodat we vrij zijn om onze typische vrouwelijke zielenroerselen aan het licht te brengen. Waar wil je naar kijken? Welk thema speelt? Is er een breuk in familie of in de relatie met je partner of kinderen? Waar loop je tegenaan?

Op zondag 2 april (de datum is veranderd), is er een retraite in het teken van ziekte opstelling. Dat kan van alles zijn: een klacht, een psychisch probleem, moeheid, een aandoening, fysieke pijn. Wat is het wat je wordt getoond? Deze dag is voor iedereen. Reserveer tijdig, de plaatsen zijn beperkt.

Zie de agenda en de contactpagina

Tags